söndag 16 februari 2014

Hjärta av jazz


I tisdags gick den stora jazzsångerskan Alice Babs ur tiden. Hon finns med på ett hörn i Sara Lövestams nya roman Hjärta av jazz. Boken berättar om när Steffi 15 år och drygt åttioårige Alvar träffas genom sitt gemensamma intresse för jazzmusik och för Povel Ramels underfundiga texter.

Steffi är ledsen och mobbad. Några tjejer i högstadieklassen fäller ständigt elaka kommentarer och trakasserar henne. Hon flyr in i musiken och av en händelse träffar hon Alvar som bor på äldreboendet som hon går förbi på väg hem från skolan. Han berättar mer än gärna om sin musikaliska resa och livet som ung jazzmusiker och swingpjatt i 40-talets Stockholm. Men han ser också Steffi för den hon är och ger henne stöd och uppmuntran att nå sina mål. Det är gammal visdom som möter ung vilsenhet, och med hjälp av Alvars entusiasm så får Steffi självförtroende nog att fortsätta spela på sin bas – trots mobbarna – och söka in på det stora musikgymnasiet i Stockholm.

Boken är lätt att ta till sig och tycka om. Steffis och Alvars perspektiv vävs skickligt samman till en spännande berättelse om avund, ensamhet och utsatthet men också om kärlek och vänskap.  Ja, det handlar om modet att leva och tro på sig själv till ackompanjemanget av jazzmusik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar