tisdag 1 januari 2013

Stål


Livet i den italienska kuststaden Piombino ger en helt annan bild av Toscana än resebroschyrerna. Staden domineras av stålverket Lucchini, där stadens män sliter ut sig i en hård och skitig miljö. Bland de slitna hyreshusen på Via Stalingrado i Piombino växer Anna och Francesca upp. De är i början av tonåren och på väg in i vuxenvärlden.

Flickorna är så nära som två vänner kan vara och drömmer om en framtid med ett annat liv än det som deras föräldrar lever. Francescas pappa är våldsam och misshandlar regelbundet sin dotter och hustrun. Han vakar svartsjukt över sin vackra dotter när hon är på stranden med Anna. Flickorna är lekfulla och nyfikna och både pojkars och mäns blickar dras till de spirande flickkropparna. Det är en maskulin värld där mannen härskar och kvinnan underkastar sig.

Anna lever med en socialistisk mamma som läser La Republica, en pappa som är småkriminell och en bror som tar droger för att stå ut med det hårda livet i stålverket. Men Anna är studiebegåvad och drömmer om en karriär som ska ta henne långt bort från Via Stalingrado.

Silvia Avallones bok Stål är ömsint och vacker i sin skildring av Anna och Francescas djupa vänskap och livsglädje, men ger också en mörk och förtvivlad skildring av samhällets baksida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar